Campanya del SEM – Cuida el teu benestar

La campanya del SEM (Servei d’Emergències Mèdiques) de Catalunya (Cuida el teu benestar) sembla una burla a les persones que treballen a les empreses adjudicatàries d’ambulàncies. I per què diem que sembla una burla? Molt senzill, perquè parlen de manipulació manual de càrregues com si els tècnics/ques fossin personal de paqueteria. Sembla que se’ls ha oblidat, que el personal d’ambulàncies, amb el maneig de pacients, té poc a veure amb la càrrega i mobilització de paquets.

El cinisme del comunicat arriba a tal magnitud, que asseguren que els professionals del sector sanitari pateixen dues vegades més trastorns musculoesquelètics, i que, per això, han de planificar i avaluar les càrregues i mobilitzacions. A veure si això dels trastorns musculoesquelètics haurà de veure amb què als plecs del concurs no es van afegir cadires elèctriques per pujar i baixar pacients dels seus habitatges? Algú s’imagina el pes que han de suportar els tècnics/es en baixar o pujar un pacient, a pols, de casa seva?

O potser també té a veure amb les actuals plataformes de les lliteres que hi ha a les ambulàncies. Per què als plecs concursals no es van demanar plataformes de lliteres elèctriques a les ambulàncies de tota mena? Les que hi ha actualment superen amb escreix els pesos màxims permesos per la llei de prevenció de riscos laborals. Això sí, les ambulàncies de SVA si porten aquest tipus de plataformes. Per què aquesta discriminació? Què el personal de SVB no pateix trastorns musculoesquelètics?

Missatge enviat pel SEM a les xarxes socials

Des de la CGT agraïm enormement que el SEM vetlli per la salut laboral dels/les tècnics/ques i es dediqui a fer publicitat pel grup que té a Telegram. Però seria molt més efectiu que a l’hora de treure els plecs concursals, consultessin amb un tècnic de PRL (Protecció de Riscos Laborals) i fessin complir la normativa de PRL a les empreses adjudicatàries. Segurament, el percentatge de trastorns musculoesquelètics que pateix el personal de les ambulàncies disminuiria dràsticament.

Per cert, per què als plecs el SEM-CatSalut demana que les ambulàncies de SVA tinguin el seient del conductor amb amortiment i per a la resta de vehicles (SVB i TSNU ) no? No els evitaria trastorns musculoesquelètics al personal de les ambulàncies de SVB i TSNU? Per què aquesta discriminació entre personal que desenvolupa les mateixes funcions?

Una altra cosa, per què no hi ha sistemes de compressió toràcica automàtica a les ambulàncies de SVB com si hi ha a les de SVA? El personal de SVB no pateix de trastorns musculoesquelètics?

I per acabar, per què el personal propi del SEM porta roba de treball ben visible amb bandes reflectants a totes les seves peces i el personal de les empreses adjudicatàries, no? ¿Potser no els poden atropellar igual?

Animem a la direcció del SEM i CatSalut que es prenguin de debò la salut laboral del personal d’ambulàncies de les empreses adjudicatàries i que es dediquin menys a la propaganda pública.

Feu un comentari

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.